Россия

Россия
Моя фазенда

понедельник, 25 августа 2014 г.

Джемілєв: Зараз з Криму Росія виживає кримських татар, як у 1783 році

понеділок 25 серпня, 2014, 10:47

Кремль після анексії Криму не посміє більше депортувати кримськотатарський народ з його історичної батьківщини.

Про це в ефірі телеканалу БТБ заявив уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Після приходу до Криму російських військ були різні припущення, яке буде їхнє ставлення до кримських татар. Багато хто припускав, що розпочнеться нова депортація, тим більше, що ці покидьки із самооборони, ці декласовані елементи, бомжі, які начепили на себе лампаси і називають себе козаками, ведуть себе дуже розкуто: «ось прийшов наш час, ми цю татарву виженемо». Тому були побоювання повторної депортації, але навряд чи це можливо в 21 столітті», – сказав він.

«Росія навряд чи це собі дозволить, але це нагадує окупацію 1783 Криму росіянами – з обіцянками кримським татарам різних привілеїв і подальшим винищенням кримсько-татарського істеблішменту і створенням таких умов, при яких кримські татари самі були змушені покидати Крим. За межами Криму кримських татар було в 10 разів більше, ніж в самому Криму, вже тоді вони перетворилися на національну меншину. Зараз відбувається схоже – проти когось порушують кримінальні справи з натяком, що не закриють їх, якщо людина не покине півострів, студентам погрожують не видавати дипломи, якщо ті відмовляться від російських паспортів», – продовжив він.

«Всіх зобов’язують стати російськими громадянами, а якщо ти хочеш зберегти українське громадянство, то повинен підписати принизливу заяву з двох пунктів – один пункт, що ти визнаєш, Крим став складовою частиною Росії на основі якогось договору Криму з Російською Федерацією, другий – зберігаючи за собою українське громадянство, ти визнаєш себе іноземцем на території Криму. Ну, і в разі неотримання російського паспорта людина не має права на землю, працювати в держустановах, навіть отримати номер на свою машину, довідку про смерть та інші довідки з державних установ», – зазначив Джемілєв.

http://zik.ua/ua/news/2014/08/25/dzhemiliev_zaraz_z_krymu_rosiya_vyzhyvaie_krymskyh_tatar_yak_u_1783_rotsi_517445

Комментариев нет:

Отправить комментарий