Россия

Россия
Моя фазенда

пятница, 26 июля 2019 г.

Тест на евроинтеграцию: какие законопроекты станут определяющими для новой Рады

Четверг, 25 июля 2019, 09:00 — , Министерство юстиции


Голосування за новий склад Верховної ради завершено, тому настав час підбивати підсумки роботи законодавчого органу. В першу чергу – щодо прийняття законопроєктів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію з ЄС.
Попри чималі досягнення, Рада версії 8.0 залишила у цій сфері багато "хвостів", які наступним народним обранцям доведеться оперативно закривати.

#ЄвропейськаЮстиція
Перелік законопроєктів, які необхідно ухвалити на виконання Угоди про асоціацію, витікає з Плану заходів, затвердженого Кабінетом міністрів на основі міжнародних зобов’язань нашої країни.
Важливу частину цих законопроєктів складають ініціативи у сфері юстиції, свободи та безпеки, які неофіційно можна назвати блоком #ЄвропейськаЮстиція.
До цього блоку входять проєкти законів із широкого кола питань – від справедливої судової системи до захисту фундаментальних прав людини. Усі проєкти блоку #ЄвропейськаЮстиція витікають із домовленостей, закладених у Розділі ІІІ Угоди про асоціацію "Юстиція, свобода та безпека".
Таким чином, до кожного законопроєкту прикута увага не тільки широкого кола національних експертів і громадянського суспільства, а й міжнародних партнерів з різноманітних інституцій Європейського Союзу.
Деякі законопроєкти блоку вже були прийняті Радою, насамперед – Виборчий кодекс. Також до списку ухвалених належить закон "Про електронні довірчі послуги", який у відповідності з Регламентом (ЄС) № 910/2014 створює в Україні сучасні механізми електронних підписів, печаток та електронної ідентифікації особи, а також закон "Про Вищий антикорупційний суд", що започатковує нову антикорупційну інституцію.
Втім, більшість законопроєктів залишаються неприйнятими.
Відповідно, законопроєкти, прийняті у першому читанні, передаються на розгляд новообраній Раді.
Натомість документи, які не розглядав парламент попереднього скликання, автоматично відкликаються і не передаються новому складу єдиного законодавчого органу.


"Щасливчики", або законопроєкти, ухвалені у першому читанні
Список законопроєктів блоку #ЄвропейськаЮстиція, які Верховна рада спромоглась ухвалити у першому читанні, складається лише з двох.
Більше місяця тому Верховна рада прийняла у першому читанні законопроєкт №9438. Його мета – привести українське законодавство, особливо Кримінальний кодекс, у відповідність із нормами міжнародного гуманітарного права (законів ведення війни).
На п’ятому році російсько-української війни вітчизняне законодавство залишається мало адаптованим до потреб правової кваліфікації воєнних злочинів. Тому існує реальний ризик, що грубі порушення прав людини на сході країни і в Криму можуть залишитися непокараними.

Полная версия: https://www.eurointegration.com.ua/rus/experts/2019/07/25/7098836/

Комментариев нет:

Отправить комментарий