Россия

Россия
Моя фазенда

понедельник, 25 августа 2014 г.

Меджліс: У Криму самопроголошена влада масово порушує права людини

понеділок 25 серпня, 2014, 14:03

Останні місяці в Криму характеризуються масовими порушеннями прав людини і прав кримськотатарського народу, які де-факто здійснюються самопроголошеною владою.

Про це повідомляє прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу.

Серед таких порушень, повідомляють у Меджлісі, немало резонансних подій і фактів, що вимагають не тільки політичної, а й правової оцінки і реакції.

«Досі не виявлено вбивці батька трьох малолітніх дітей Решата Аметова, якого викрала 3 березня 2014 «кримська самооборона» в центрі Сімферополя, а потім його знайшли мертвим зі слідами жорстоких тортур. Немає жодних відомостей про долю зниклих в травні 2014 громадських активістів Леоніда Коржа, Тимура Шаймарданова і Сейрана Зінетдінова», – йдеться у повідомленні.

У Меджлісі зазначають, понад сотня кримських татар, яка взяла участь у зустрічі на кордоні між Кримом і материковою Україною Мустафи Джемілєва, який повертався на батьківщину, а також виступила з протестом проти заборони йому в’їзду до Криму, піддалися судовим переслідуванням і покаранню у вигляді штрафів.

«Кримським татарам заборонили збиратися в традиційних місцях для проведення заходів, які стали воістину народними. В їх число потрапили навіть День 70-річчя національної жалоби, День національного прапора та інші пам’ятні дні і дати, в той час як для представників інших етнічних спільнот ніякі обмеження не встановлювалися», – заявили у Меджлісі і додали, що залишаються не покараними організатори та виконавці нападу на дітей – учнів медресе в с. Булганак (Кольчугіно) Сімферопольського району, здійсненого співробітниками ФСБ в супроводі озброєних людей в масках. Більш того, напади на мечеті і медресе під виглядом «перевірок» набули масового характеру. «Цинічними і зухвалими в своїй винахідливості стали порушення прав людини – заборони на в’їзд до Криму, оголошені від імені Російської Федерації лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову, медіа-організатору, меценату і раднику голови Меджлісу Ісмету Юкселу. Оголошення членам органів національного самоврядування кримських татар, журналістам і представникам громадських організацій «прокурорських попереджень», ведення «спасенних» бесід співробітниками ФСБ, які здійснюються в цілях залякування активістів громадянського суспільства та насадження морального терору в Криму, стали звичайною практикою», – наголошують у Меджлісі.

У прес-службі зазначають, одночасно, з метою приховування фактів, що свідчать про системне переслідування кримських татар з боку самопроголошеної влади і протиставленні їх іншій частині населення Криму, роблять «спроби внесення розколу в єдність кримськотатарського народу та його дезорієнтації»: «Основний удар при цьому спрямований на сформовані і традиційні уявлення кримських татар у сфері суспільно-політичного і духовного життя. Для цього влада спішно створює підконтрольні «громадські» організації і паралельні «муфтіяти».

«У цих своїх спробах основну ставку самопроголошена влада зробила не тільки на окремих осіб, сумнозвісних у кримськотатарському народі своєю постійною послужливістю будь-якій владі і будь-якому режиму, а й на декількох членів Меджлісу – Ремзі Ільясова, Заура Смирнова і Тейфук Гафарова, що відмовилися у своїх діях керуватися нормами і правилами Регламенту Курултаю кримськотатарського народу та Положення про Меджліс кримськотатарського народу», – йдеться у повідомленні.

«Немає сумнівів і в тому, що належна оцінка розкольницької діяльності Р. Ільясова, Т. Гафарова та З. Смирнова, перебування яких в складі Меджлісу кримськотатарського народу припинена, буде дана і делегатами Курултаю кримськотатарського народу в ході його чергової сесії. Визначитися необхідно і тим членам органів національного самоврядування, які в індивідуальному порядку встановили для себе можливість участі у виборах, що відбудуться 14 вересня», – наголошують у Меджлісі і додають, відповідно до рішень Курултаю кримськотатарського народу і Меджлісу кримськотатарського народу вони повинні написати заяву про вихід із складу відповідних органів національного самоврядування кримськотатарського народу.

Меджліс кримськотатарського народу ще раз підтверджує своє рішення не висувати кандидатів, рекомендованих органами національного самоврядування кримських татар для обрання депутатами Держради Криму та представницьких органів муніципальних утворень Республіки Крим. Він також закликає всіх жителів Криму, «незалежно від національності, які вважають, що порушують фундаментальні права кримських татар – корінного народу Криму – дискримінаційні закони про вибори не сприятимуть зміцненню міжнаціональної злагоди, встановленню рівного діалогу та соціальної справедливості на півострові, не брати участі у виборах депутатів Держради Криму і представницьких органів муніципальних утворень в Республіці Крим, призначених на 14 вересня».

http://zik.ua/ua/news/2014/08/25/medzhlis_u_krymu_samoprogoloshena_vlada_masovo_porushuie_prava_lyudyny_517511

Комментариев нет:

Отправить комментарий